Grondruil tussen publieke en private partner om uitvoering te geven aan gemeentelijk masterplan waarin een aantal nieuwe publieke functies worden voorzien.
De gemeente Bocholt had het voornemen om een aantal nieuwe publieke functies te voorzien in haar centrum. Eerste stap hiervoor was het ontwikkelen van een ruimtelijke visie als onderdeel van het op te maken BPA/RUP. Hoewel de gemeente in dit gebied de grootste eigenaar was, bleken een aantal private eigendommen nodig om dit publiek programma op een goede manier te kunnen realiseren.
Omdat de gemeente dit niet als haar kerntaak zag noch over de nodige financiële middelen beschikte om die ontbrekende eigendommen zelf te verwerven, werd gezocht naar een private partner die daartoe wel bereid was. Als compensatie kon deze partner op een deel van de gemeentelijke eigendommen een private woonontwikkeling realiseren. Na het doorlopen van een overheidsopdracht werd een private partner geselecteerd. Met deze werd een convenant afgesloten, waarin onder meer werd afgesproken welke gronden de private partner verwerft evenals hoe de ruil praktisch zal verlopen. Omdat op het moment van ondertekening nog een aantal onbekenden waren, maakten de gemeente en de private partner ook de nodige afspraken over hoe daar op een open manier mee om te gaan.
Omdat de private partner niet alle ontbrekende eigendommen uit de hand kon verwerven, werd gekoppeld aan het RUP ook een onteigeningsplan opgemaakt. Na de onteigening van de laatste eigendom werden de gronden zodanig geruild dat de gemeente haar publiek programma kon realiseren en de private partner zijn residentieel project kon aanvatten. De uitvoering van het publiek programma maakte geen deel uit van de publiek-private samenwerking.